Министерски съвет отпусна допълнително финансиране на стойност над 1 млн. лева за общините Шабла и Тервел.
Решението е в унисон с ангажимента на ръководството на ПП ГЕРБ и правителството да се обърне по-голямо внимание на Добруджа. То е продължение на стартиралите вече няколко сериозни инвестиции в региона – проекта за т.нар. воден цикъл, енергийното обновяване на многофамилни жилищни сгради, рехабилитацията на пътя Добрич – Варна, отпуснатите средства за ремонт на културни институти в Добрич. Нещо, което от много години не се е случвало в региона.
От отпуснатите от правителството на Република България допълнителни разходи и трансфери за 2017 г. Община Шабла получава 500 000 лева. Те са за рехабилитация на тротоари, които се намират в крайно лошо състояние. Те са част от републиканския път III-901 Шабла-Тленово-Българево-Каварна и са в основата на входно-изходна артерия на град Шабла, водеща до най-забележителните природни дадености на общината – ЗМ „Шабленско езеро”, „Шабленска тузла”, Фарът на Шабла и др.
Финансирането за Община Тервел е на стойност 550 000 лева. От тях 280 000 лева за благоустрояване на музея в добруджанския град, а 270 000 лева – за площадното пространство около паметника на Хан Тервел. Дейностите са част от подготовката на честванията на 1300 години от победата на хан Тервел в битката при Константинопол и спасяването на Европа. С осигурените вече 280 000 лева ще се извърши належащ основен ремонт на общинския музей в Тервел. Благоустрояването на площада до паметника на хан Тервел включва направа на художествено осветление на паметника на хан Тервел, подмяна на площадната настилка, основен ремонт на парково осветление и инфраструктура на зелените площи.