В Зеления образователен център (ЗОЦ) – Шабла  се състоя среща с представители на туристическия бранш от община Шабла – хотелиери, ресторантьори, собственици на къщи за гости.
Срещата откри Ръководителят Даниела Тодорова. Тя благодари на всички, отзовали се на поканата, защото цитирам: „ние в ЗОЦ се стремим да бъдем полезни на Вас, хората заети в областта на туризма, като насочваме туристите към Вашите обекти и предлагани услуги, аткракциони. Важно за нас е да знаем как да сме ви в помощ, каквато е и целта на инициираната среща“- каза още Тодорова и отчете резултатите за изминалата 2017 година.
Възпрепятствани, не успяха да се включат в срещата председателят на Туристическото дружество в Шабла Полина Калчева и Нелко Йорданов-координатор на МИРГ „Шабла-Каварна-Балчик“.
Всеки от присъстващите получи примерен формуляр за обратна връзка и мнението на клиентите. Радослав Русев – собственик на хотел „Тюленово“ изказа мнението, че по негово наблюдение, туристът би предпочел електронна платформа, на която да отговори с няколка клика, вместо да попълва бланка на хартия.
Борис Борисов – собственик на къща за гости и самостоятелни стаи „Борисов“ в град Шабла и „Рибарска хижа-Борисов“ в СО „Кария“, предложи да се определи еднакво ценово фиксиране на обекта, според категорията му звезди и местоположение.
Павел Сименов от СГ „Дуранкулак“ сподели, че е включен в международна мрежа от къщи „Bed and Birding”(„Легло и гледане на птици“), предоставящи по стандарт определена услуга. В този смисъл туристическия сезон може да е по-дълъг или целогодишен, например и през зимата, когато у нас се наблюдава популацията на червеногушата гъска.
Димитър Донев – собственик на къща за гости в Крапец изказа мнение, че проблемите енергийна ефективност и инфраструктура продължават да са актуални и днес. Станислава Шопова предложи да се поставят на стратегически места рекламни билбордове и табели с обектите, които туристите могат да посетят.
В края на срещата представителите на туристическия бранш отправиха своите предложения, изказаха личните си мнения към кмета на община Шабла Мариян Жечев и Даниела Тодорова, и единодушно застанаха зад идеята такива срещи да се инициират всяка година.
За да представят актуалните възможности за финансиране през 2018 година, бяха поканени Геновева Друмева-управител на Областния информационен център – Добрич и Искра Димова. Те обясниха на присъстващите мерките и програмите, по които могат да кандидатстват.